Візова інформація
ШЕНГЕНСЬКА ВІЗА (КАТЕГОРІЯ С / КОРОТКОСТРОКОВА)
Якщо Ви бажаєте перебувати в Польщі протягом короткого періоду часу (менше ніж 90 днів протягом 180), Вам необхідно подавати документи на короткострокову Шенгенську візу.

Віза дає можливість перебувати іноземцю у Польщі та/чи інших Шенгенських країнах* протягом обмеженого періоду часу (90 днів протягом 180). Якщо Ви маєте намір перебувати у Польщі протягом довшого періоду (більше, ніж 90 днів протягом 180), то Вам необхідно подавати документи на довгострокову візу.
* Шенгенські країни: Австрія (A/AT), Бельгія (BE), Чехія (CZ), Данія (DK), Естонія (EE), Фінляндія (FIN), Франція (FR), Німеччина (D/DE), Греція (GR), Угорщина (HU), Ісландія (IS), Іспанія (Е), Італія (IT), Латвія (LV), Литва (LT), Ліхтенштейн (LI) Люксембург (LU), Мальта (MT), Нідерланди (NL), Норвегія (NO), Польща (PL), Португалія (PT), Словаччина (SK), Словенія (SI), Швеція (S/SE) та Швейцарія (CH).

Важливі повідомлення

ПІБ у внутрішньому,закордонному паспортах та в інших супроводжуючих документах заявників повинні бути ідентичні.
Окремий пакет документів (відповідно до списку необхідних документів для певного типу візи) повинен бути наданий кожним членом групи.
Для дітей, що вписані в паспорт батьків, необхідно також заповнювати окрему анкету.
Віза для неповнолітніх заявників віком до 16 років може запитуватись до паспорту одного із батьків. Заявникам, яким виповнилося 16 років, необхідно мати - власний проїзний документ або паспорт.
Для осіб до 21 року, що подають документи на візу , необхідно нотаріально посвідчену розписку від батьків про те, що вони знаходяться на їхньому повному фінансовому утриманні разом з витягом по банківському рахунку. .
  Підрахунок терміну перебування  на території держав, що належать до зони Шенген.
Максимальний термін перебування громадян третіх держав на території членський держав становить 90 днів протягом кожного 180-денного періоду.

Під час підрахунку тривалості перебування на території членських держав не враховуються періоди перебування, надані на підставі дозволу на перебування або довгострокової візи.


Перебування у Болгарії, Хорватії, Ірландії, Румунії, на Кіпрі та в Об’єднаному Королівстві не будуть братися до уваги, оскільки ці держави не є членами Шенгенської зони. Таким чином, короткотермінові перебування у державах, які не є членами ЄС, але входять до Шенгенської зони – Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії і Швейцарії, будуть братися до уваги під час перевірки принципу 90/180 днів.

Для того, щоб підрахувати кількість використаних днів, а також перевірити принцип дії правила 90днів / 180 днів, будь ласка, скористайтеся т.зв. Шенгенським калькулятором, який доступний на сайті Єврокомісії: клікніть тут
Зауважте, що калькулятор є лише допоміжним інструментом і не надає права на перебування протягом періоду, що виникає в результаті підрахунку.

 
Дана процедура стосується осіб, які подорожують до держави-члена ЄС відмінного аніж держава-член ЄС чиє громадянство має член його сім'ї, або проживає у цій державі-члені ЄС.
Розгляд візової заяви є безкоштовним. Члени родини громадянина ЄС/Швейцарії можуть подавати документи безпосередньо до Консульських установ РП в Україні та до Консульського Відділу Посольства Польщі в Києві без здійснення реєстрації (з 9.00-12.00).
1. Громадянин ЄС є громадянином держави-члена ЄС, громадянином держави-члена Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) - учасницями Угоди про Європейський економічний простір (Норвегія, Ісландія, Ліхтенштейн), громадянин Швейцарської Конфедерації.
2. Членами родини громадянина ЄС являються:
  чоловік/дружина
  партнер, з яким громадянин ЄС уклав контракт про партнерство, відповідно до законодавства держави-члена, якщо законодавство приймаючої держави-члена визнає еквівалентність між зареєстрованими партнерськими відносинами та шлюбом
  дитина, віком до 21 року, яка залишається на утриманні громадянина ЄС або його чоловіка/дружини чи партнера
  батьки, які перебувають на утриманні громадянина ЄС або його чоловіка/дружини чи партнера
3. Для подання візової заяви, слід надати наступні документи:
  роздруковану та підписану візову анкету заповнену на електронній сторінці: http://www.e-konsulat.gov.pl) та з вклеєною фотокарткою
  дійсний закордонний паспорт
  документи, що підтверджують родинні зв’язки описані у п. 2
  документ, що підтверджує супровід або приєднання до громадянина ЄС (наприклад, письмову заяву від громадянина ЄС).
4. Відмова у видачі візи:

У видачі віщи може бути відмовлено у наступних випадках:
  особа, що запрошує числиться в списку іноземців, перебування котрих на території Польщі є небажаним або перебування цієї особи на території Польщі може становити загрозу для національної оборони або національної безпеки або охорони громадської безпеки та порядку або здоров'я населення.
  Рішення про відмову у видачі візи приймається в адміністративному порядку. Оскарження рішення про відмову скеровується до Міністра закордонних справ.
5. Правова основа:
  умова від 14 липня 2006 року про в’їзд на територію РП, перебування та виїзд з території осіб, які мають громадянство країн членів ЄС та членів їх родин, яка застосовується відповідно до директиви 2004/38 Європейського Парламенту i Ради ЄС від 29 квітня 2006 р, в справі прав громадян Союзу і членів їх родин про вільне переміщення на території країн членів ЄС.

 
 
Згідно з параграфом 20 Візового Кодексу, у випадку підтвердження можливості отримання візи, в паспорті ставиться штамп. Наявність штампу в паспорті не призводить до виникнення юридичної відповідальності.
Відмова у видачі/скасування /ануляція візи
Рішення про відмову / скасування / ануляцію надається в письмовій формі на стандартному бланку, приклад якого розміщено в частині VI Шенгенського Кодексу про візи і формах викладених в Положенні міністра внутрішніх справ від 5 травня 2014. про візи для іноземців, та Наказі Міністерства внутрішніх справ від 28 квітня 2014. про скасування і вилучення віз для іноземців — що стосується національних віз.
З моменту отримання рішення про відмову / скасування / ануляцію візи, виданої консулом заявник має право на розгляд справи тим же органом. Прохання про перегляд повинне бути подане протягом 14 днів від дня прийняття рішення про відмову у відкритті візи до органу, яким було прийнято дане рішення (плата за обробку звернення складає 60 євро, не стягуються оплати з боку громадян України, які звертаються з проханням про перегляд візової заяви, поданої на отримання національної візи). Рішення, прийняте консулом після повторного перегляду справи є остаточним і не підлягає оскарженню.
Зверніть увагу, що відповідно до статті 47 Шенгенського кодексу, наявність візи не дає автоматичного права на в'їзд, і власника візи, на зовнішньому кордоні, можуть попросити, надати докази, що вона відповідає умовам в'їзду, згідно з тим, що передбачено в даній області. Положення 5 (EC) № 562/2006 Європейського Парламенту та Ради ЄС від 15 березня 2006 року, що встановлює Кодекс Співтовариства про правила, що регулюють переміщення людей через кордони (Шенгенський кодекс про кордони).

 
 
Якщо ви збираєтеся летіти літаком з третьої країни в третю країну і матимете пересадку у аеропорті, розташованому в Шенгенській зоні (на території Республіки Польща), а також:
(1) не збирається залишати міжнародну транзитну зону аеропорту і
(2) маєте громадянство країн: Афганістан, Бангладеш, Демократична Республіка Конго, Еритрея, Ефіопія, Гана, Іран, Ірак, Нігерія, Пакистан, Судан і Шрі-Ланка
У такому випадку ви повинні подати заяву на отримання транзитної аеропортної візи, типу А.
У разі транзиту через аеропорт, розташований на території іншої шенгенської країни, аніж Польща – тоді необхідно звернутися з клопотанням про отримання транзитної аеропортної візи, типу А, безпосередньо в консульській установі тої держави.
Транзитна аеропортна віза, типу А тільки дає право на в'їзд і перебування в міжнародній транзитній зоні аеропорту (вона не дає права на в'їзд на територію шенгенської зони або залишити транзитну зону аеропорту).
Загальний перелік третіх країн, перерахованих в Додатку I до Регламенту (ЄС) № 539/2001, чиї громадяни повинні мати аеропортну транзитну візу при проходженні через міжнародні транзитні зони аеропортів, розташованих на території держав-членів:
Афганістан
Бангладеш
Демократична Республіка Конго
Еритрея
Ефіопія
Гана
Іран
Ірак
Нігерія
Пакистан
Сомалі
Шрі Ланка

 
 
Список країн (і певних категорій іноземців), чиї громадяни підлягають обов'язковій консультації — період розгляду звернення становить від 10 до 30 днів.

Треті країни Консультації Застосовується до заявників у віці від 15-60 років, не застосовується до власників PD і PS
б не поширюються на власників PD і PS
C застосовується до заявників у віці від 15-60 років
d Відноситься тільки до власників PD і PS
е Відноситься тільки до власників PS
е  не застосовується до власників PD і PS, а також моряків, які працюють або якщо в'їзд і перебування безпосередньо пов'язане з виконанням робіт
г незастосовувати власникам PD
ч незастосовувати власникам PD  солдатів і поліцейських, які подорожують з метою, пов'язаною із здійсненням ними своїх обов'язків
PD при проживанні більше 30 днів,  PS, незалежно від тривалості перебування
J Не застосовується PD залишається до 30 днів
к застосовується до кандидатів у віці 15-60 років, це не відноситься до власників PD, PS і PSpec
Афганістан X
Алжир X b
Саудівська Аравія X c g
Азербайжан X e
Бахрейн X a
Бангладеш X
Білорусія X i
Чад X
Єгипет X b
Російська Федерація X e
Філіппіни X b
Іран X j
Ірак X
Ємен X
Йорданія X
Камерун X
Катар X a
Кенія X
Киргизстан X
Демократична Республіка Конго X
Північна Корея X
Кувейт X
Ліван X
Лівія X
Малі X
Маврикій X
Марокко X b
Непал X b
Нігер X
Нігерія X

 

Список страхових компаній, що відповідають нормам ЄС, натисніть тут.

 Біометричні дані

Починаючи з 23 червня 2015 р. консульські установи країн Шенгенської угоди в Україні запровадили Візову Інформаційну Систему (VIS) – що є черговим етапом всесвітнього процесу запровадження даної системи.

В зв’язку з цим всі заявники які бажають отримати Шенгенську візу (С) повинні особисто прийти  в консульську установу або ж у відповідний Пункт Прийому Візових Анкет з метою надання своїх біометричних даних (відбитків пальців та цифрової фотографії). Це проста та необтяжлива процедура. Вона стосується, виключно заявок на короткострокові Шенгенські візи (із максимальним дозволом на перебування у 90 днів з кожних 180 днів). Для всіх подальших заяв на отримання візи, що будуть подаватися протягом 59 місяців після цієї процедури, відбитки пальців заявника копіюватимуться з інформації, яка міститься в системі ВІС з попередньої заявки. Іншими словами, відбитки пальців надаються на період у 59 місяців; і ці відбитки чинні для будь-якої подальшої заявки на Шенгенську візу протягом 59 місячного періоду (наприклад, заявки на довготермінову багаторазову візу)

Зовнішні постачальники послуг ні в якому разі мають доступ до VIS. Доступ до VIS  надається виключно належним чином уповноваженим співробітникам консульств  (ст. 43, п. 5 Візового Кодексу).

Винятки від зобов'язання надавати відбитки пальців стосуються таких категорій:

a. Діти, молодші 12 років;
b. Особи, у яких фізично неможливо взяти відбитки пальців. Однак, якщо є можливість зняти відбитки менше ніж 10 пальців, така процедура буде проведена;
c. Голови держави та члени національних урядів (а також члени їхніх офіційних делегацій та члени подружжя), якщо вони подорожують з офіційною метою.

Мета цього всесвітнього процесу запровадження системи ВІС полягає в тому, аби краще захистити заявників від крадіжки їхньої ідентичності та перешкоджати шахрайству з документами і торгівлі візами. Наприклад, взяття відбитків пальців широко використовується всередині ЄС для того, аби підняти рівень безпеки різних документів (посвідчення особи, паспорти). Використання біометричних даних для підтвердження ідентичності людини, яка має візу, вестиме до точнішої, швидшої та безпечнішої перевірки прикордонниками.

Щоб дізнатися більше, натисніть тут.

Відповідно до інструкцій Посольства/Консульства Республіки Польща, Пункт Прийому Візових Анкет може не прийняти заявку, якщо:

Надане фото є відсканованим, старшим 6 місяців і не відповідає вимогам, що зазначені на сайті.
Часовий проміжок між датою подачі до Посольства / Консульства Республіки Польща та запланованою датою подорожі більший, ніж три місяці.
Термін дії паспорта продовжено або паспорт пошкоджено.
` Заявник відмовляється надати свої біометричні дані

Відповідно до статті 14, пунктом. 6 Кодексу про візи, консульство може відмовитися від одного або декількох вимог, якщо відомо, що особа, яка подає заяву на отримання візи заздалегідь виявилася справедливою і такою, що заслуговує на довіру, а особливо використовувала попередні візи відповідно до закону, і якщо немає ніяких сумнівів в тому, що при перетині зовнішніх кордонів держав-членів будуть виконувати вимоги статті. 5 (1) Шенгенського кодексу про кордони (рішення в цьому випадку лежить виключно з консулом).

Всі заявники повинні відкрити конверт і перевірити, чи вони отримали свій паспорт

Зауважте, будь ласка, що у разі потреби Вам необхідно буде з`явитися до Консульства Республіки Польща в Україні для проходження співбесіди до того, як буде прийняте рішення щодо візи.

Дипломатичні представництва зберігають право запиту додаткових документів під час розгляду заяви. Ми рекомендуємо ретельно ознайомитись з інформацією на сайті, оскільки це допоможе якнайкраще підготувати документи, щоб отримати візу вчасно.

Розгляд заяв, інтерв'ю (у деяких випадках), прийняття рішення щодо візових заяв і щодо друку і клеєння візових наклейок проводиться виключно консульством (ст. 43, п. 4 Кодексу про візи).